sábado, 17 de julio de 2010

Joves, molt alcohol però menys tabac. Pàgina web "Parlem"

J. P.- Barcelona
Fumar és cada cop més car, fumar cànnabis també; en canvi el costum d’agrupar-se a l’entorn d’unes ampolles d’alcohol barat és cada cop més estès entre els joves. Aquesta pot ser l’explicació de les dades sobre consum de drogues entre la població jove de Barcelona, que es van fer públiques ahir, que dibuixen un panorama d’un consum preocupant de begudes alcohòliques, que es contraresta amb un descens significatiu de les drogues que es fumen.
L’estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha preguntat a nois de segon i quart d’ESO, amb edats de 14 i 16 anys, corresponents a 46 centres d’ensenyament. Segons les seves respostes, un 47% de les noies de 16 anys recorda haver-se emborratxat una vegada durant l’últim any, mentre que el resultat entre els nois de la mateixa franja és del 43%. Pel que fa als de segon d’ESO, el percentatge baixa fins al 14,5% entre els noies i el 13,8% els nois.
La dada és només una foto fixa d’un moment i no es pot comparar amb cap altra, perquè en les enquestes anteriors no s’havia preguntat pel record de l’última borratxera. Sí que es poden posar en context les dades sobre el tabac i el cànnabis. En tots els paràmetres hi ha un evident retrocés d-aquest consum, tret d’entre el col·lectiu de nois de 12 anys, que el 2008 fumaven més tabac que el 2004.
Passar a l’acció
En valorar les dades, la delegada de salut de l’Ajuntament, Isabel Ribas, va destacar el fet que el consum de drogues és un fet minoritari entre els joves de la ciutat, i va celebrar que s’hagi confirmat la tendència a la baixa en el tabac i el cànnabis. En canvi va mostrar la seva preocupació pel capítol de l’alcohol i va reconèixer que “es tracta d’un tema que requerirà més actuació”, informa l’agència Efe.
La presentació de l’estudi de Barcelona va coincidir amb la difusió d’un treball similar d’àmbit estatal. Segons el treball fet en tres ciutats del País Valencià, el nombre de joves d’entre 14 a 18 anys que practiquen el consum intensiu d’alcohol és el mateix que el dels universitaris.
Maite Cortés, doctora i autora de l’estudi, va alertar de la nefasta repercussió del consum d’alcohol entre els joves. “S’exposen a tenir abans d’hora problemes de memòria, aprenentatge o planificació”, va assegurar. L’afectació pot ser de fins a un 10% menys de capacitat per recordar informació.

LA XIFRA

47 per cent de les noies de 16 anys reconeixen haver-se emborratxat una vegada a l’any, 4 punts més els nois.

“El porro tampoc és tan dolent”

Des d’ahir, la pàgina web Parlem.aspb.cat funciona com una eina útil per ajudar els pares a qui sovint costa trobar la paraula justa i l’argumentació correcta per afrontar la pugna dialèctica amb els fills adolescents sobre el sempre conflictiu món de les drogues. Fer veure a aquests el risc que hi ha en la punta incandescent d’un porro, en el filtre d’un cigarret o en l’ampolla d’una cervesa que passa de mà en mà és, sovint, una tasca que topa amb la insolència del jove, que es creu aliè al perill.
La pàgina ajuda a afrontar temes com el consum d’alcohol o de drogues donant als pares pautes de com respondre a situacions concretes. Per exemple quan el fill assegura: “Fumar porros és menys dolent que el tabac”. En aquest cas la web recomana explicar-li a l’adolescent que el cànnabis té un 50% més de cancerígens que el tabac. La pàgina ofereix informació sobre el món de les drogues i un suport en forma de bibliografia, enllaços a altres webs igualment útils i una consulta en línia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario