sábado, 16 de enero de 2010

Els llibres digitals d’ESO seran gratuïts


http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=678634&idseccio_PK=1021

Educació oferirà la nova prestació des del setembre

JORDI CASABELLA

BARCELONA

La reivindicada gratuïtat dels llibres de text a l’ensenyament obligatori vindrà a Catalunya de la mà de la progressiva informatització de les aules i la digitalització dels continguts que s’imparteixen a l’ESO. Per fer efectiva aquesta antiga reclamació de les associacions de pares d’alumnes haurà fet falta que el cost dels manuals caigui en picat a l’adoptar el format digital. Educació calcula que el preu dels continguts bàsics posats per les editorials a disposició de cada alumne de secundària a partir del curs que ve rondarà els 30 euros, una quantitat que serà assumida per la Generalitat a les aules de primer i segon d’ESO que ja treballin amb ordinadors portàtils a classe, segons va avançar ahir la conselleria.
Per portar a terme aquesta pretensió, el director general d’Educació Bàsica i Batxillerat, Jaume Graells, va explicar ahir que la conselleria prepara juntament amb les editorials una plataforma web que actuarà de contenidor on s’allotjaran els continguts digitals disponibles perquè professors i alumnes hi puguin tenir accés. El portal d’internet, batejat amb el nom d’Empúries, disposarà igualment de material didàctic complementari per ser utilitzat a classe; també hi tindran cabuda els textos que confeccioni el professorat per ser utilitzat a la xarxa.
Els llibres digitals bàsics del currículum, a preus infinitament més assequibles que els convencionals, es podran descarregar a través d’un moneder electrònic recarregable que proporcionarà Educació i que, inicialment, anirà proveït d’una quantitat suficient per aconseguir-los. Graells va apuntar que es podria tractar dels referits 30 euros, que la Generalitat haurà de satisfer per la compra de les corresponents llicències. La mateixa targeta permetrà adquirir materials complementaris que està previst que hagin de ser sufragats per les famílies.

90.000 BENEFICIARIS EL 2011 / L’experiència, que es concentrarà en una primera etapa en l’alumnat de primer i segon curs d’ESO que participi en els plans de digitalització de les aules, es vol estendre en quatre anys a la totalitat dels estudiants d’aquesta etapa, en què estan matriculats uns 240.000 alumnes. Graells va aventurar que el curs 2010-2011 ja podrien ser 90.000 els beneficiaris de la gratuïtat dels llibres bàsics en el nou format.

La plataforma Empúries serà gestionada en règim de concessió per una empresa a partir de la celebració d’un concurs públic. Educació calcula que la web podrà començar a funcionar a ple rendiment a l’inici del curs vinent, de manera que a tots els centres que ja s’hagin acollit als plans d’informatització de les aules els seus alumnes puguin fer ús de la nova eina per aprovisionar-se dels continguts bàsics del currículum.

La utilització d’ordinadors portàtils i materials digitals a classe als centres educatius catalans se circumscrivia fins al curs 2009-2010 a casos excepcionals. La seva extensió es va començar a impulsar a partir del mes de setembre passat, al sumar-se a l’experiència un col·lectiu integrat per uns 6.000 estudiants d’ESO, encara que de forma gradual. A partir del primer de gener es va iniciar, també de manera progressiva, la incorporació d’11.000 més, encara que aquesta fase no es completarà fins a final de curs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario