lunes, 4 de enero de 2010

Els nens catalans pateixen cada vegada més trastorns mentals



http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=669768&idseccio_PK=1021 

EL PERIÓDICO, BARCELONA
 La incidència és més alta en els nois, el 9%, que en les noies, el 4% 


Els trastorns mentals afecten cada vegada més els nens catalans. L’Enquesta de Salut elaborada per l’Observatori de la Infància i l’Adolescència Faros ha detectat un creixement d’aquest tipus de malalties entre la població infantil, i ha llançat una veu d’alerta dirigida als pares perquè aprenguin a percebre’n els símptomes. «El principal problema és que aquestes malalties són molt difícils de diagnosticar perquè els símptomes es poden confondre amb característiques del caràcter dels nens», va explicar ahir Lluís San, responsable de la unitat de psiquiatria de l’Hospital Sant Joan de Déu (un dels quatre, junt amb l’Hospital Clínic, la Clínica Universitària de Pamplona i l’Hospital Gregorio Marañón, que formen part de l’observatori).

LA GENÈTICA I L’AMBIENT / Els nens amb trastorns tenen tendència a portar-se malament, molt malament, molt més del malament que es considera acceptable: protesten tot el dia, no obeeixen, trenquen les coses dels seus companys, tenen conductes agressives amb els animals. «Ens hem de preocupar –explica el doctor San– quan aquest tipus de conductes s’allarguen en el temps, i quan la intensitat de les manifestacions excedeix el que seria esperable per raons d’edat». Un exemple: no és normal que menors de 7 o 8 anys tinguin comportaments rebels propis dels 14 o 15. Si això passa és que hi ha alguna cosa que no va bé.

Les dades recollides per l’enquesta apunten que, a Catalunya, el 9% dels nens i el 4% de les nenes pateixen aquesta mena de trastorns. Factors genètics («sovint, quan els nens vénen amb els seus pares, aquests també acaben fent teràpia») i ambientals estan en l’origen d’aquests comportaments, i el més habitual és que es tractin amb teràpia i fàrmacs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario