lunes, 11 de enero de 2010

Projecte «Què vols ser quan siguis gran?»

 

La Fundació Tot Raval impulsa des de fa un any un projecte que busca la inserció laboral i social de joves amb problemàtiques que tenen entre 16 i 18 anys. El caràcter innovador del pla és l'acompanyament que es fa al jove per traçar-li un possible camí


Un taller d'elaboració de galetes, en el qual van participar joves del projecte Ítaka. / Foto: EL PUNT.

Joves del Raval d'entre 16 i 18 anys que tenen fracàs escolar o problemes econòmics a casa. I es troben en la cruïlla vital d'haver de tirar cap alguna banda, llaurar-se una professió i un inici d'independència personal i, sobretot, evitar algun dels forats foscos de la marginalitat. Aquest és el perfil i l'embolcall dels joves que formen part del projecte Itaka al Raval, un programa pilot que va començar fa un any coordinat per la Fundació Tot Raval, i que pretén incidir de manera integral en aquests adolescents.

On rau el caràcter innovador d'aquest projecte? En el seguiment i l'acompanyament personalitzat que fan als joves. I que sigui personalitzat té aquí especial importància. «Es busca pactar amb el jove el seu itinerari, què vol ser quan sigui gran, acompanyar-lo», explica Núria Paricio, directora gerent de la Fundació Tot Raval.
El projecte s'enceta quan a Tot Raval arriba un jove derivat d'algun dels àmbits d'atenció social del barri. Tant pot ser un jove que prefereixi posar-se a treballar, com un jove amb dificultats econòmiques per poder continuar els seus estudis. El seu tutor treballa amb el jove les seves vinculacions i preferències amb la cultura, l'oci i la feina, per escatir «amb què el podem ajudar», assenyala Paricio. I a partir d'aquí es configura un itinerari a mida del jove, que li ha de permetre «tastar» diferents elements que el puguin motivar de l'àmbit cultural i de la feina.

«Encara que vulguin treballar, no només es tracta la qüestió laboral, no perdem de vista la seva capacitat de seguir aprenent coses», afirma Paricio, i també treballen hàbits de comportament. Amb aquest projecte, es propicia que el jove en qüestió tingui un tractament centralitzat, amb «un únic expedient» i un sol tutor, i no que picotegi de tots els recursos dels centres d'atenció del barri sense anar enlloc.
En l'any de vida del projecte Itaka, els procediments del qual es van presentar fa uns dies al Museu Marítim, s'han atès 27 joves. Itaka rep el suport econòmic del programa de Projectes Innovadors del Servei d'Ocupació de Catalunya.

Entitats que van de bracet


Un aspecte de caràcter organitzatiu que és la pedra angular d'aquest projecte Itaka és la col·laboració entre diferents entitats del Raval: el que ara se'n diu treball en xarxa, però que sempre se n'ha anomenat anar de bracet. Es tracta de l'AEIR Raval (l'Associació Educativa Integral del Raval), l'Escola de Músics i l'Escola de Música Juan Pedro Carrero, el Centre Obert Joan Salvador Gavina, l'Associació per a Joves TEB i Impulsem. Són, en paraules de Núria Paricio, directora gerent de la Fundació Tot Raval, «entitats que han tingut la capacitat de posar-se d'acord en les formes d'intervenir en els joves, des de diferents vessants, com són l'oci o la música». Tot Raval és una fundació que actua com a plataforma de coordinació de les entitats, empreses i institucions del barri, amb diferents línies de treball de caràcter social i comunitari, però també cultural i econòmic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario